Idag finns det en populär sport som kallas för airsoft. Dock är airsoft även olika vapen, ofta även kallat för soft air gun. Det finns idag många olika typer av dessa. De är replikor av riktiga vapen, tillverkade i plast, metall eller i kompositmaterial. De drivs med fjädrar, batterier eller gas. Du kan hitta en del airsoft att köpa på https://www.guncity.se/. För att du ska kunna lära dig lite mer om dessa olika vapentyper så går vi igenom några av dem. 

Automatkarbiner/ Rifles

Inom denna kategori finns det flera sorter. Ett av dem är AEG (Automatic Electric Gun). Dessa är då automatkarbiner som drivs på batterier. Detta är en av de mest vanliga inom airsoft och det finns många varumärken som tillverkar dem. De har ingen så kallad blow back, alltså ingen repeterande mantel/mekanism. Dock finns det vissa modeller med elektrisk eller pneumatisk blow back. Denna vapentyp passar både nybörjare och mer vana spelare. 

En annan variant som finns är GBBR som står för Gas blow back rifle. Den drivs då av gas samt att denna har en blow back, alltså en repeterande mantel. Denna är bäst för de som hållit på med sporten ett tag. Den kräver underhåll samt att den är inte lika driftsäker som en AEG är. 

Som vapentyp finns det även fjäderdrivna gevär. De drivs på det sätt att det är en fjäder som man manuellt får spänna för varje skott man gör. Mekanismen finns främst bland hagel och prickskyttegevär. När man talar om airsoft, så är shotgun ett hagelgevär. 

En ytterligare variant är semiautomatiska snipergevär. De drivs på batterier så som AEG gör. Men det finns även varianter som drivs med gas eller med kolsyra. 

Det finns även SMG, som står för Submachine gun. De påminner om automatkarbiner och i airsoftsammanhang är det ett rätt brett användningsområde för dessa.

Pistoler

Inom airisoft så finns det även airsoft pistoler av olika slag. En modell är GBB, som står för Gas blow back. De drivs med fas samt att manteln åker tillbaka vid varje skott. Det så att de ska vara samma känsla som vid skarpt skytte. 

En annan pistolmodell är GNBB (Gas non blow back). Även dessa drivs av gas, men har en fast mantel. Ofta är denna modell enklare, så väl som billigare än GBB pistolerna. 

Det finns även airsoft som är en revolver. Den är i teorin samma som en GNBB, men är ändå oftast i en egen kategori. 

Det finns pistoler som benämns CO2, då innebär det att de drivs av kolsyra. Dessa finns som 12 gramspatroner. Dessa finns som både GBB och GNB.

Det finns även en del eldrivna pistoler så som EBB (Electric blow back) och ENB (Electric non blow back).

Köp en airsoft

För att få köpa och äga en airsoft måste du vara minst 18 år gammal. Man kan få använda en airsoft under 18 års ålder, om personer över 18 är med och övervakar. Du kan hitta en hel del inom airsoft genom att kolla in Guncity!