Att lägga pussel är en av de vanligaste och kanske mest omtyckta hobbys. Varför? Den passar alla åldrar och är en enkel och samtidigt väldigt rolig fritidssysselsättning som inte kräver speciellt mycket av en. 

Det finns många olika tillverkare och massvis med varianter. Om du gillar färgrika mönster med riktigt roliga omvändningar i designen så kommer en pussel jan van haasteren 1000 passa dig bra. Dess 1000 bitar kommer att hålla dig sysselsatt länge. Detta kombinerad med dess höga kvalité gör pusslet till ett bra köp. 

Hur väljer du ett pussel egentligen? Först och främst spelar det roll för vilken ålder du köper. Pussel kan man lägga när man är 2 år men även när man är 70. Så detta är en viktig faktor. När det kommer till Jan van Haasteren pussel så passar dem lite äldre målgrupp. 

Antalet bitar är också en viktig komponent. Pussel med färre och större bitar passar de yngre medans dem som Jan van Haasterens där man har 1 000 bitar är omtyckta av äkta tonårsfans och vuxna. 

Tänk på att du ska förvara pusslet i dess ursprungliga förpackning. 

Svårighet och material spelar stor roll vid val av pussel 

Svårighetsgraden spelar roll när man väljer pussel. Antalet bitar kan ses som ett tecken på just graden av svårighet men man ska även titta på dess form och hur de är utskurna för att bedöma hur kämpigt det faktiskt kan bli att lägga pusslet. 

Materialet är en aspekt som också bör tas hänsyn till. Träpussel passar de små. Övriga pussel är oftast tillverkade av papp, något som också stämmer för Jan van Haasterens modeller. 

Det är svårt att se hur bitarna är utskurna från förpackningen men information om material och antal bitar kan du få i förhand, vilket underlättar dig vid val av pussel som passar dina ändamål. 

Rätt motiv och storlek är också viktiga 

Motivet är A och O för ett pussel. Här skiljer sig produkterna väldigt mycket varandra emellan. Vissa pussel är pedagogiska och är i form av olika geografiska bilder. Barn tycker extra mycket om dinosaurietema eller djurtema. 

Ett pussel som ska passa hela familjen är lite mer klassiska på till exempelvis någon sevärdighet. När det kommer till Jan van Haasterens pussel kan man säga att deras design är ovanlig, roligt och riktigt färgglad. Den passar egentligen alla som gillar lite rörigare tecknade motiv.  

Storleken på pusslet är också en viktig komponent. Yngre användare uppskattar riktigt stora pussel såsom golvpussel. 

Ett 1000-bitars-pussel som Jan van Haasterens tar ganska mycket plats på bordet, tar en hel del tid att lägga och ibland krävs det flera stycken familjemedlemmar som deltar. Skona köksbordet och hitta en plats där du kan lämna pusslet tills nästa gång du bestämmer dig att sysselsätta dig med det. 

Har du svårt att hitta bra pussel? Oroa dig inte. Den lättaste vägen till rätt val är att göra en undersökning på nätet. Gå in i någon online affär som erbjuder olika pussel och titta på deras produktbeskrivningar. Välj ett utifrån din tidigare erfarenhet och preferenser (om du har sådana).