Riktigt många människor äter alldeles för mycket socker varje dag. För mycket socker kan ställa till med många problem. Vissa problem kan till och med vara riktigt allvarliga. Fetma och diabetes är bara två exempel på allvarliga hälsoproblem som kan uppstå på grund av en för stor sockerkonsumtion. Vill du börja leva en sockerfri livsstil? Då ska du läsa följande tips.

Byt ut sockret mot andra alternativ

Något av det allra första du bör göra när du vill börja leva en mer sockerfri livsstil är att byta ut sockret mot andra söta alternativ. Du kan till exempel byta ut allt ditt strösocker, florsocker, farinsocker mot sötningsmedel som liknar dem. Det finns till och med sötningsmedel som liknar sirap eller honung i konsistensen. Du bör även byta ut alla sockersötade produkter som till exempel kakor, godis eller liknande mot alternativ som är sötade med sötningsmedel. Rensa alla dina skåp och lådor och ge bort alla sockerfyllda produkter till någon som gärna vill ha dem. Fyll sedan på ditt förråd med sötningar och produkter sötade med sötningsmedel. Du kan läsa om olika sötningsmedel och produkter utan tillsatt socker på https://www.easis.se/.

Exempel på sockerfria produkter

Det finns en sockerfri produkt för i stort sett alla tillfällen. Om du känner dig sugen på kakor, kan du köpa sockerfria kakor. Om du vill äta frukostflingor till din filmjölk kan du köpa flingor som är helt sockerfria. Klarar du dig inte utan din nötkräm på dina smörgåsar? Då kan du köpa en nötkräm som är helt sockerfri. Det finns alternativ till alla typer av sockersötade produkter. Detta gör att du kan njuta av söta saker utan att behöva ha dåligt samvete för det.

Kolla alltid innehållet på det du köper

Hur ofta brukar du kolla innehållet på den mat du köper när du är ute och handlar? Det gömmer sig nämligen mycket socker i maten du kan hitta i butikshyllorna. Innehållsinformationen är tyvärr inte alltid speciellt tydlig, och har du bråttom är det lätt att du missar sockermängden. Många produkter, speciellt de processade produkterna, innehåller en större mängd socker. Det här dolda sockret kan vara svårt att upptäcka, speciellt om du aldrig läser vad produkterna innehåller. Om du vill leva en sockerfri livsstil, ska du därför vara noggrann och alltid läsa på förpackningarna innan du köper dem.

Socker i färdigmat

Några produkter som kan innehålla stora mängder dolt socker är färdigmat. Färdigmat som till exempel snabbmat kan innehålla stora mängder socker utan att du vet om det. Det är ju inte så ofta du får veta vad din snabbmat innehåller mer exakt. Detsamma gäller även för färdigrätter du hittar i butikerna. Innehållet ska vara listat på dessa, men informationen kan ändå vara ganska otydlig och lätt att missa. Om du vill äta mer sockerfri mat under vardagarna, ska du laga din mat på egen hand. Sluta med eller dra ner på färdigmaten och håll den till ett minimum. När du lagar egen mat slipper du tänka på något dolt socker. Det är du själv som bestämmer vad du vill använda i din hemlagade mat.